Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrouskání u koček

19. 2. 2007

Víte, co je to mrouskání u koček? Co to znamená a čím se mrouskání projevuje?

 

 

Mrouskání u koček znamená, že jsou kočky v říji. Vypadá to velice zajímavě. Kočka chce kocoura a to nejlépe hned. Vypadá to tak, že kočka vystrkuje zadek a pronikavě mňauká. Kočka v této poloze chodí dopředu ,ale i dozadu, válí se po podlaze, převaluje se a otírá o všelijaké věci.

Přesto, to není vždy takto. Někdy, spíše výjimečně se objevují umírněné projevy. Těm, co se to poštěstilo, můžou majitelé některých koček jen tiše závidět.

 

 

 První mrouskání se projevuje tak okolo 9-12 měsíce od svého narození. Docela často se  objevuje již v 6 měsíci ( zda-li je to váš případ, nedoporučuji ji dát k nakrytí. Pohlavně vyspělé, ale fyzicky na porod nepřipravené). Přibližně trvá 14 dnů (intervaly v období říje) a kočka se při mrouskání nedá vykastrovat, kvůli velkému prokrvení. Mrouskání je velmi časté přibližně co čtvrt roku. 

 

 

 

 

 

Promiňte, že sem vám tady nepřidělila fotku, ale bohužel mi kotě , Myška, přestala mrouskat před 4 dny. :)

Mrouskáni není pro kočky škodlivé a nijak tímto netrpí, jak se často ptáte v dotazech. Proto přeji trpělivost a doporučuji si koupit špunty do uší. 

 Ovšem, může se stát, že dojde k tzv. trvalé říji. To znamená že kočka bez přestání mrouská - hubne, zhoršuje se jí srst. V tomto případě je ,,nutnost´´ zvolit vhodnou antikoncepci a následně vykastrovat. Ne příliš častý jev.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

KRYTÍ

(KATKA, 29. 1. 2009 14:24)

DOBRY DEN,
MAM K VAM DOTAZ CI PROSBU-RADA BYCH NECHALA KOCIKU ARIELE BRITSKA MODRA,BEZ PP NAKRYT-DNES POPRVE MROUSKALA (7MESÍCU)NEVÍTE KDE BYCH NASLA PRÍPADNEHO KOCOURKA?NEJAKY ODKAZ....A KDY ASI TAK POPRVE JE VHODNE NECHAT NAKRYT?MYSLÍM V KOLIKA MESÍCÍCH?
DEKUJI A PREJI JEN SAME RADOSTI S MYSKOU....

Pro Ivetu

(Marcela, 18. 1. 2009 22:19)

Já teda nevim, ale nám se kočka s přestávkami mrouskala tři měsíce. Byl to šok, ale veterinářka nám řekla, že to není zvláštní jev. Jen píšu co jsme prožívali my, ale dalo se to zvládnout

Pro Ivetu

(PETAKOVY majitelka stránek, 18. 1. 2009 11:41)

Buďte naprosto vklidu...Je to normální.Mrouskání se můžr vracet klidně 5-14 dní přibližně.Doba trvání mrouskání je u koček jiná přibližně:5-14 dní...Doufám že sem vám alespoň trochu pomohla,kdyby ne tak se ptejte dál...Přeji hezký den

jak dlouho????

(Iveta, 18. 1. 2009 10:43)

ahoj, potřebovala bych radu :) naše kočička mrouskám, poprvé,když začala, vydrželo jí to tak pět dní, a pak konec. jsme si doma oddychli:) ale za asi 4-5dní začala znovu a to se jí už drží sedmý den a nevypadá na to, že by měla přestat, a taky mi připadá, že to je jednou tak více, jak poprvé, "řve" opravdu od rána do noci, moc nespí, nejí... a já už z ní mám hlavu až kdesi:) tak jsem se chtěla zeptat, jestli to je jako normální, že se jí to po pár dnech tak může vrátit :))) díky za odpověď:) Iveta

Pro Noiru

(PETAKOVY majitelka stránek, 16. 1. 2009 13:19)

Ano souhlasím s Marcelou.A i tak kočka by mohla být rozrušená

pro Noiru

(Marcela, 16. 1. 2009 10:55)

a proč kočku nenecháte doma? Dejte jí dostatek vody, plnou misku krmení. Už tak je ve stresu. my to takhle taky dělali a kočka to přežila, ale pokud by jste jela na déle jak tři dny tak je lepší jí vzít sebou. Pokud máte dobrou sousedku nebo kamarádku, tak jí dejte klíč, ať jí pro Váš klid jen zkontroluje kuli krmení. Není to dítě, aby jste jí museli brát sebou.

Mrouskání

(Noira, 16. 1. 2009 10:05)

Dobrý den, snad mi poradíte s mým dotazem. Řekla bych, že se nám naše míca začala mrouskat, i když je to zatím hodně klidné, zde popisované chování praktikuje jen pár hodin denně. Ale k mému dotazu. Nevíte jak mrouskající se kočka snáší cizí prostředí? Potřebovala bych si jí na víkend vzít pryč z našeho bytu, tak jestli to pro ní nebude zbytečně stresující? (víc než za normálních okolností...) Děkuji za jakoukoliv radu.

Odpověď pro Marcelu.

(PETAKOVY majitelka stránek, 12. 1. 2009 17:10)

Vůbec se nebojte že něco zanedbáte.Vlastně nedělejte vůbec nic.Je velmi pravděpodobné,že vaše kočička je nakrytá a moc vám to přeju a jsem ráda že vám to vyšlo.Jinak jestli má vaše kočička nějaký pelech,měla byste ho dát někde dolů na zem.Držím palce ať vše vyjde.

Odpověď pro Petru

(PETAKOVY majitelka stránek, 12. 1. 2009 17:05)

Ahoj.Z vašeho popisu soudím a myslím si, že vám mohu v klidu říct, že vaší kočičce nic není akorát mrouská.Držím palce ať vše vydržíte,protože vím že jejich mňoukání je většinou nesnesitelné.

snad se povedlo

(Marcela, 8. 1. 2009 13:45)

Děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Naše kočička je doma už více jak dva týdny. Včera si nechala sáhnout na břicho a přišlo mi, že je malinko tvrdší a větší než dřív, mohlo by se jednat o povedené nakrytí? Jsem z toho nějaká vyjukaná a bojim se, abych něco nezanedbala. Dost nám i teď spinká a hledá si klidnější místa. A navíc naše Aishinka nikdy nežebrala a dnes po synovy loudila jogurt, což mně překvapilo. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Marcela

mrouskaní

(Petra, 4. 1. 2009 7:42)

ahoj moje kočka bude mít 10měsícu a včera začala příšerně mnaukat celou noc jsem nespala protože jsem se bala že ji něco je ale podle toho co se tady píše asi mrouska chova se divně neda na sebe moc sahnout pořád jen přikrčeně leži s nadzvednutým ocasem a mnauka a mnauka můžete mi poradit at jsem v klidu

Odpověď pro Marcelu

(PETAKOVY majitelka stránek, 21. 12. 2008 19:59)

Jéééé britskou modrou mám taky.!:-)Když jsem svou kočku dávala nakrýt vybrala jsem si koucoura,a potom unich zůstala celý týden.Když jsme si jí přivezli zpátky, tak jsme zjistili,že má na krku bouli.Byla to pro nás strašná rána,ale naštěstí nám veterinář řekl že je vše v pořádku že se to stává velice často.Takže si tak nejsem docela jistá jestli se to dá zjistit.S tím veterinářem to určitě vhodné je.To kolik koťat má kočka vůbec nezáleží na tom jestli je v březosti poprvé nebo popáté.My poprvé měli 6 koťat.Doufám že jsem vám alespoň trošku pomohla.Držím palce pa.

krytí

(Marcela, 17. 12. 2008 13:26)

Dobrý den, včera se nám začla mrouskat kočka a ráda bych jí nechala nakrýt. Zítra by jsme jí měli odvézt za kocourem. Jak se prosím pozná, že k nakrytí došlo nebo to je znatelné během pár týdnů, když se bude kulatit? Kolik koťat mívá kočka poprvé a je vhodné po nakrytí zajít k veterináři, aby kočku zkontroloval? Máme britskou kočku pokud potřebujete vědět jaká je. Jsem z toho nervózní, je to pro nás poprvé a neradi bychom něco pokazili.Je nějaké speciální krmení pro březí kočky. Kupujem Friskies. Děkuji za odpověď
S pozdravem Marcela

dotaz na útlum mrouskání

(Jana, 14. 8. 2008 16:15)

Lze mrouskání kočky utlumit na určitou dobu?Nebo je jen jednamožnost-kastrace ?Děkuji za odpověď

Odpověď pro Lenku Hruškovou

(Petakovy majitelka stránek, 23. 5. 2008 14:35)

Kočky mrouskání vůbec nebolí naopak chtějí kocoura a to nejlépe hned...vlastně se dá zjednodušeně říct že si to užívají...

Ještě by mě zajímalo

(Lenka Hrušková, 21. 5. 2008 20:08)

Ještě by mě zajímalo, bolí je to mrouskání?? nebo jim to je příjemné?? manžel jí pořád lituje, ale mě to je naprosto nechutné a obviňuje mě, že ji nemám ráda. Má pravdu v době jejího mrouskání ji opravdu ráda nemám. Jinak ji zbožňuji, ale to mi snad nikdo nemůže mít za zlé. Jak to kočky prožívají??

Děkuji za odpověď

(Lenka Hrušková, 21. 5. 2008 20:02)

Budeme muset vykastrovat, protože se kvůli ní ani nevyspíme, máme byt 1+1 a to je strašné. Sice odchází řvát do druhé místnosti, ale stejně se to nedá vydržet. Mám z ní nervy na pochodu a i když to je asi hnusné, ale v tu chvíli ji nenávidím !!

Odpověď pro Lenku Hruškovou

(Majitelka stránek PETAKOVY, 21. 5. 2008 19:59)

Ano s tím už jsem se setkala,doporučuji vykastrovat,(protože vaše kočka se často překrvuje)kdybyste chtěla další informace tak mi napište na můj email s příjemným pozdravem petakovy

Mrouskání týden po týdnu

(Lenka Hrušková, 21. 5. 2008 19:55)

Dobrý den, píšete, že mrouskání koček je přibližně po čtvrt roce. Naše kočka mrouská každých 14dní. Neumím si to vysvětlit, ale od té doby co začala poprvé, každých 14 dní se to opakuje a trvá to cca týden. Nechápu to, nikde jsem se nedočetla, že by to mohlo být tak časté. Setkala jste se s tím?? Dá se udělat pro ni něco čím by se jí ulevilo a mrouskání skončilo dříve, kromě kocoura?? děkuji za dopvěď. Email: lenicka.moje@seznam.cz

Odpověď pro Michell

(Majitelka stránek PETAKOVY, 20. 5. 2008 16:59)

To opravdu nevím.Moc by mi pomohlo kdyby si mi na můj email(petulkakovy@seznam.cz)poslala nejlépe fotku tvé kočičky(jako tu její polohy)z toho dokážu posoudit DĚKUJI přeji hezký den s pozdravem PETAKOVY


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

následující »